Vanliga frågor & svar

Här svarar vi på vanliga frågor vi får till oss. Ställ gärna frågor till oss i studion också om du undrar över något.

Hur bokar jag en tid?

Använd formulärfrågorna här på hemsidan under fliken ”Boka tid”

1. Kopiera frågorna 1 – 17 och klistra in i ett nytt mail. Bifoga eventuella referensbilder och skicka till boka.tid.studioblack@gmail.com

2. Du får ett svar skickat till din e-post med ett erbjudande om tidsbokning.

3. Bekräfta tiden via e-post eller önska ett nytt förslag.

4. Om du och din tatuerare är överens om eventuell uppritningsavgift så är din tid inte bokad förrän avgiften är betalad. Det görs via Swish eller banköverföring. Och din tatuerare informerar dig om hur stor avgiften blir för just ditt projekt och när den ska betalas. 

5. Meddela din tatuerare via e-post att avgiften är betalad.

6. Du får en bokningsbekräftelse av din tatuerare till din e-post.

Klart! 

Vad menas med uppritningsavgift?

Studio Bläck är en customstudio. Det innebär att vi designar motivet till din tatuering själva och är en del av arbetstiden som vi lägger på din tatuering. Ett motiv kan ta lång tid att göra iordning. Tidsåtgången beror bland annat på storlek, stil och om det finns något särskilt på huden att ta hänsyn till. Till exempel ärr och leverfläckar. 

Avgiften fungerar ungefär som en depositionsavgift. När du betalat uppgjord avgift så kommer din tid att vara bokad. Om du önskar få din design klar före bokad tatueringstid så prata med din tatuerare så löser han/hon det.

Att du betalar en avgift för designen betyder dock inte att du köper rättigheterna till den. Du kan alltså inte köpa en design av oss och få den tatuerad i en annan studio utan att göra intrång på vår copyright.

Har du fler frågor om uppritningsavgiften så maila din fråga till studioblack.forshaga@gmail.com så svarar vi så fort som möjligt.

Jag ska tatuera mig för första gången. Är det något jag behöver tänka på?

Se till att vara utvilad, frisk, ha ätit ordentligt innan och ta gärna med dig en smörgås och något att tugga på. Om du har tatueringstid kl 12 och ska sitta till kl 16 och bara ätit frukost kl 8 så har du inte ätit på 8 timmar när du kommer ut ur studion. Du får mer info om vad du bör tänka på inför din bokade tid på bokningskortet.

Jag är under 18 år. Kan jag tatuera mig?

I Sverige finns det ingen lag som säger att minderåriga inte får tatuera sig – än. Däremot så finns det lag på att inga omyndiga personer får ingå avtal utan målsmans godkännande. Enkelt sett så innebär det att om du köper något som minderårig så kan dina föräldrar lämna tillbaka det. Men en tatuering går ju inte att lämna tillbaka? Nej, precis. En målsman kan polisanmäla någon som tatuerat deras minderåriga barn. Det faller under rubriken grov misshandel och vållande till kroppsskada t ex. Men förutom vad lagen säger så tycker vi på Studio Bläck att man inte ska ha bråttom med den första tatueringen. Och när du väl fyllt de gyllene 18 så hoppas vi absolut att det är oss du väljer för din första tatuering.

Påverkar min medicin tatueringen?

Vissa mediciner kan påverka om det är lämplig att du tatuerar eller inte. Om du äter blodförtunnande läkemedel (t ex Varan) så kan du inte tatuera dig. Till och med en enkel Alvedon orsakar att blodet blir tunnare och du har lättare för att blöda. Vid en längre sittning så kan man tvingas avbryta. Blod i större mängder än normalt vattnar ur färgen. Det finns även mediciner som påverkar läkningen. Läs på förpackningen och fråga din läkare före du bokar tid så är du på den säkra sidan.

Jag är förkyld. Kan jag tatuera mig?

Nej. Ditt immunförsvar jobbar redan med att mota bort virus/bakterier. Är du snuvig så är risken stor att bakterier och virus från näsan hamnar i din nya tatuering och orsakar stora problem. Risken för att smitta sig själv med bakterier eller virus från näsan är stor nog redan när du är frisk. Den vanligaste orsaken till infektioner vid tatuering är att man smittar sig själv pga bristande handhygien. Man t ex petar sig i näsan och senare petar på tatueringen. Resultatet av det kan bli förödande. I näsan har vi bland annat stafylokockbakterier som vilar latent hos många människor. I näsan utgör de inget hot. Men flyttar de på sig så blir de ett stort problem med vätskande sår, blåsor och utslag.

Som tatuerare kan man inte jobba när man är sjuk. Det är ett hårt skattetryck på egenföretagare idag och dåliga förutsättningar vid sjukdom. Att bli sjuk en vecka påverkar ekonomin drastiskt. Så om du inte är frisk – stanna hemma så ses vi när du blivit frisk igen istället.

Jag är gravid. Kan jag tatuera mig?

Nej. Är du gravid så nekar vi att du tatuerar dig. En anledning är att det inte finns tillräckligt med forskning på hur bläck påverkar fostret. Det är onödigt att utsätta kroppen och immunförsvaret för olika typer av stress och läkningsprocesser under en graviditet. Läkare väljer t ex att inte operera en gravid kvinna om det absolut inte är nödvändigt. Den största anledningen är att om du skulle få en infektion så finns det ett begränsat utbud av antibiotika för dig som är gravid. Och det finns ingen antibiotika som är bra för din ofödda bebis. Vänta istället tills du slutat amma.

Jag ammar. Kan jag tatuera mig?

Vid amning gäller samma råd som vid graviditet. Du bör inte tatuera dig. Forskningen om vad som sker när pigment kommer in i kroppen är inte tillräckligt bra för att vi ska känna oss trygga när det kommer till tatuering vid graviditet och amning. Alla ingrepp där man öppnar hudbarriären, t ex olika typer av hudvård, operationer, piercing och tatuering innebär en risk för infektion. Något som i värsta fall kan komma att behandlas med antibiotika. Att använda antibiotika om du får en infektion när du ammar är inte bra för din bebis. Vänta istället tills amningstiden är över.

Hur tar jag hand om min nya tatuering?

När du tatuerar dig på Studio Bläck så får du en ordentlig redogörelse för hur du bör sköta eftervården. Du får även med dig en infolapp hem. Se fliken ”Eftervård” här på hemsidan.

Jag bär på en blodsmitta som är anmälningspliktig. Kan jag tatuera mig?

Varje tatuerare, vart den än jobbar, måste kunna bedöma sin egen förmåga och arbetssätt med hygien. Du som bär på en sjukdom som är anmälningspliktig enligt svensk lag har även skyldighet att berätta det för alla som ska utöva någon typ av ingrepp på dig. Det innebär att du är skyldig att berätta det för din tatuerare. Vi jobbar med hygien och säkerhet på ett sätt som behandlar alla som att de bär på en obehandlad blodsmitta eller någon annan smittsam sjukdom. Vi kan helt enkelt inte veta om den vi tatuerar bär på en smittsam sjukdom som kunden inte vet om. Från smittotillfället tills du får symtom eller en diagnos kan ta lång tid. Vi tar det säkra före det osäkra. Och vi tar heller inte några onödiga risker. Bär du på en obehandlad smittsam sjukdom så tatuerar vi dig inte. Varesig det rör sig om en förkylning eller en obehandlad blodsmitta.

Kan jag ha på bedövningssalva innan?

Nej. Bedövningssalvor som till exempel Emla och Tapin kan göra huden otatuerbar. Blodkärlen drar ihop sig och huden blir annorlunda. Två olika scenarion är att antingen blir huden sladdrig eller hård. Båda är lika dåligt. Skulle du missa att smörja en del av området du ska tatuera så lär du hoppa till när nålen helt plötsligt känns. Och att rycka till mitt i en linje till exempel är inte bra! Istället kan du se till att vara noga förberedd med annat för att få en så bra upplevelse som möjligt. Ät mat innan, var inte bakfull och se till att ha sovit ordentligt.

Säljer ni presentkort?

Nej, men under fliken ”Presenter” här på hemsidan kan du ladda ner olika designer och skriva ut på din egen skrivare.